ERP i skyen eller i kælderen?

ERP

Skal jeres ERP-system leve i skyen eller hos jer?

Skal jeres nye ERP-system være en SaaS-løsning eller on-premises? Vi ser på fordele og ulemper ved begge løsninger

ERP-systemerne i skyen – Software as a Service (SaaS) - har en række nuancer. For aftalen om drift og ejerskab kan se forskellig ud. Uden at gå i detaljer, så handler det om hvor mange kunder, der bruger den samme grundløsning.

Man kan se det som et hus: Der kan bo mange lejere i det samme hus, eller der kan være en enkelt lejer. Hvis man køber en løsning i skyen med mange lejere, så får man oftest adgang til et standardsystem, som ikke kan tilpasses i særlig høj grad. Er man derimod den eneste lejer, så er der rig mulighed for at få leverandøren til at tilpasse systemet til specifikke behov.
Nogle leverandører kan blande de to modeller ved at tilbyde en standardløsning (med mange lejere) i skyen, som suppleres af on-premises-tilpasninger, der afvikles og driftes lokalt hos kunden. Det ses oftest hos kunder med et ældre, stærkt tilpasset ERP-system, der indeholder funktioner, som ikke tilbydes i skyen.

Tendensen går mod SaaS

Der er således to grundlæggende forskelle på, hvordan ERP-systemer afvikles og driftes: Enten hos kunden selv på kundens eget hardware (on-premises) eller i skyen hos leverandøren.

Den traditionelle løsning er on-premises, hvor den daglige drift og support varetages af kundens egen it-afdeling - eller man har indgået en supportaftale med leverandøren eller en tredjepartsleverandør.

Mange leverandører tilbyder, at kunden kan vælge den ene eller den anden model, men der er en stigende tendens til, at nye ERP-systemer udelukkende afvikles i skyen, hvor leverandøren drifter og vedligeholder systemet.

Du får her en opsummering af de centrale forskelle:

ERP on-premises ERP i skyen/SaaS
Pris Udgifter:

  • Indkøb af hardware
  • Selve ERP-systemet
  • Licenser
Udgifter:

Løbende abonnementspris - kan være opdelt i basisydelser og med et antal brugerlicenser tilknyttet

Drift og vedligehold Indgår som en del af virksomhedens generelle drift og vedligehold af it-systemer, infrastruktur og hardware.
Det kan være nødvendigt at trække på eksterne eller ansætte personer med specifikke kompetencer for at håndtere driften.
Er leverandørens ansvar.

Varetages af eksperter i det specifikke system som en del af den samlede pris.

Tilpasning Gode muligheder for tilpasninger til virksomhedens behov. Som udgangspunkt benyttes standard-løsninger, men tilpasninger er mulige, alt efter hvilken ’lejekontrakt’, der indgås.
Ydelse Styres af virksomheden via skalering af hardware og netværk. Leverandøren kan skrue op og ned for ydelsen hos den enkelte kunde, alt efter aftale og betaling.
Sikkerhed Varetages af virksomheden. Varetages af leverandøren.
Backup Varetages af virksomheden. Varetages af leverandøren.
Licenser Virksomheden køber et antal licenser. Leverandøren tilbyder ofte relativ stor fleksibilitet, så der løbende kan skrues op og ned for antallet af licenser.
Integrationer Virksomheden sørger selv for udvikling og implementering af integrationer – oftest ved køb af udviklerydelser hos ERP-leverandøren. Skyen giver adgang til et økosystem af applikationer, så virksomheden nemt kan hente og teste apps, som allerede integrerer til kerneløsningen.
Netværk Virksomheden sørger selv for, at netværket fungerer, som det skal, og understøtter ERP-systemets ydelse. Virksomheden skal sikre, at netværksforbindelse og infrastruktur er gearet til massiv kommunikation med ERP-systemet i skyen.

Få hjælp fra uvildig partner

Det er svært at sammenligne en lokal ERP-løsning med SaaS-versionen, fordi det er to meget forskellige måder at implementere, drive, understøtte og vedligeholde it-systemer på.

Den enkelte virksomhed må se meget grundigt på strategi, drift og support – på både kort og lang sigt. Samtidig må man forsøge at give et bud på, hvordan virksomheden og markedet mon ser ud om to, fem eller 10 år.

Hent e-bogen:
4 råd til succes med dit ERP-projekt

Sådan sikrer du, at din ERP-implementering bliver en forretningsmæssig fordel i stedet for en klods om benet.

Hent e-bogen

Trænger jeres ERP-system til udskiftning, opgradering – eller skal din virksomhed implementere ERP-system for første gang? Vi står klar med erfaring og ekspertise i alle faser af processen, fra behovsafklaring og helt frem til overdragelse til drift. I kaastrup|andersen holder vi fokus fast rettet på netop din virksomheds behov og trivsel - så vi sammen sørger for at implementere den bedste løsning til jer. Kontakt Flemming Middelhede på fmj@kaastrupandersen.dk eller +45 2018 0957 og få en inspirerende snak om mulighederne for samarbejde, der løfter din forretning.