Cloud og IoT – hvem skal du vælge?

Overblik over mulighederne

Har du overblik over, hvilke muligheder du har for at købe cloud- og IoT services? Og hvilke leverandører er de bedste?

Vi tager et kig på markedet med udgangspunkt i analyser foretaget af Gartner om 'Magic Quadrant 2018 for Infrastructure as a Service (IaaS)' og 'Industrial IoT Platforms'. Vi giver også vores eget bud på en samlet vurdering og ser nærmere på udvalgte udbyderes fordele og ulemper inden for områderne 'Application development', 'Devices', 'Connection', 'Security' og 'Workflow & Event processing'.

Infrastructure as a Service (IaaS)

Gartner konstaterer, at Amazon Web Services, Microsoft Azure og Google er de mest modne clouds (læs mere om, hvad ’cloud computing’ er). Gartner har i deres 2018-undersøgelse udeladt mere end halvdelen af ​​de leverandører, der blev omtalt i 2017-undersøgelsen, fordi kunderne nu kræver mere end blot lejede servere og opbevaring. ’Kunder har nu høje forventninger til deres cloud IaaS udbydere. De kræver markedsledende tekniske muligheder - dybde og bredde af funktioner sammen med høj tilgængelighed, ydeevne og sikkerhed,’ skrev Gartner.

Gartner om Iaas

Gartner vurderer, at Amazon Web Services er ​​den mest modne sky og betragter dem som et sikkert valg, men advarer: ’Kunder skal være opmærksomme på, at mens det er let at komme i gang, er den optimale brug udfordrende for selv de mest professionelt drevet IT-organisationer’ (Gartner).

Microsofts Azure har lignende problemer, siger Gartner, men også at Microsoft Azure er ’optimeret til at levere brugervenlighed til nybegyndere med enkle projekter’. Microsoft Azure vurderes som et godt valg især for organisationer, der allerede har implementeret flere Microsoft-løsninger.

Google vurderes som et solidt valg, selvom Googles tjenester endnu ikke er så omfattende som konkurrenternes, og derfor nåede de ikke højere op på skalaen.

Industrial IoT Platforms

For første gang i år offentliggjorde Gartner en undersøgelse med fokus på Industrial IoT-platforme. Billedet nedenfor viser resultatet:

Gartner om IoT

Som det ses, er ingen leverandører placeret over den midterste horisontale linje, hvor evnen til at udføre (execute) er stor. Grunden til de ’dårlige’ placeringer skal måske findes i, at ’out-of-the-box’ IoT platforme ikke kan levere de kundetilpasninger, som kræves inden for industrien. Her kan fremstillingsdata være særligt udfordrende at forstå. De fleste af maskinerne i nutidens fabrikker er ikke designet til at levere data til holistisk, fabriks- eller virksomhedsorienteret analyse – og det er netop det, som virksomhederne har brug for, når de søger at besvare to grundlæggende spørgsmål: ’Hvad sker der?’ og ’Hvorfor sker det?’ For at kunne besvare spørgsmålene og levere forretningsmæssig værdi, skal man kunne tilgå og forstå virksomhedernes data inden for rammerne af deres specifikke aktiviteter.

Vi tager et nærmere kig på PTC, Hitachi, SAP og IBM, da de ligger længst mod højre i Gartners analyse.

kaastrup|andersens vurderinger

Vores samlede analyse bygger på det arbejde, vores IoT-organisation har udført med de forskellige platforme, samt en så objektiv vurdering som muligt i forhold til de udvalgte platforme. Vi har valgt at se samlet på Industrial IoT (IIoT) platforme og cloudplatforme, fordi de tre cloudplatforme: Microsoft Azure, Amazon AWS og Google Cloud har mange andre services udover IoT og kan være en tilgængelig måde at samle alle processer på én platform.

Samlet vurdering af IoT leverandører

Figuren ovenfor viser vores vurdering af udbyderne, her ses det, at der er meget lille forskel mellem IoT-platformene (de enkelte figurer overlapper hinanden). Læs hele analysen her. For at kunne træffe det rigtige valg er vi nødt til at se nærmere på de ikke så målbare fordele ved de forskellige IoT-platforme. Det kan være parametre som pris, brugervenlighed, andre services og funktioner fra udbyderen, samt potentialet for fremtiden. Her vurderer vi, at der er tre, der skiller sig væsentligt ud: Microsoft Azure, Amazon AWS og PTC - ThingWorx.

Microsoft AzureMicrosoft Azure er en veletableret platform med mange brugere i Danmark. En nylig undersøgelse viser, at Microsoft har 60% af det danske marked for cloud løsninger. For virksomheder, som allerede benytter sig af Microsoft-produkter, er Azure et langstidsholdbart og sikkert valg, især hvis man ønsker at integrere hele organisationens IT-løsning på én platform.

Amazon WebservicesIfølge førnævnte artikel er Amazon den næststørste leverandør af cloud løsninger i Danmark. Amazon er lykkes med at skabe en brugervenlig platform, som er hurtig at komme i gang med. Integrationerne til andre dele af en organisations IT-løsning er dog ikke så lige til. Det betyder, at kompleksiteten stiger, og Amazon er derfor ikke vores topscorer.

ThingWorxThingWorx, som er PTC’s IoT platform, er den mest omfattende platform, vi har stiftet bekendtskab med. Mulighederne er mange og PTC har skabt en universel platform, der dog kan virke lettere uoverskuelig. Grunden til at PTC scorer højt i vores vurdering er blandt andet den store mængde ressourcer, som bliver brugt på at forbedre platformen: ThingWorx har et tæt samarbejde med flere store kunder. Det betyder, at både løbende videreudvikling og løsningens levetid er relativt sikre.

Er du klar til IoT og cloud?

Hvis du er i tvivl om, hvordan I kommer i gang med IoT platforme og stadig ikke er helt sikker på, hvilken IoT platform i skal vælge, står vi altid klar til en uforpligtende snak om, hvad der er den bedste løsning for jer.

Kort efter nytår lancerede vi vores IoT-modenhedsmodel. Med den får du en pejling af, hvor langt jeres virksomhed er kommet i brugen af IoT. Tag testen og få inputs til, hvordan I bevæger jer videre og bliver (endnu mere) klar til fremtiden.

Følg os på LinkedIn eller tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få mere information om, hvordan kaastrup|andersen kan hjælpe dig og din organisation med IoT og digitalisering. PS: Vi arbejder også med mange andre ting, for eksempel servitization og projektledelse.

Vil du vide mere?

Anton Kaastrup-Hansen

CTO
+45 70 27 77 19
Kontakt mig