Hvad er forskellen på IIoT og IoT

IoT teknologier har et meget stort potentiale inden for den industrielle produktion

De fleste med interesse for IT og teknologi kender efterhånden til begrebet Internet of Things (IoT), som kort kan forklares som ’intelligensliggørelse’ af de apparater, der omgiver os i vores hverdag. IoT bliver altså hovedsageligt brugt til at betegne det forbrugerrettede perspektiv på brugen af IoT teknologier.

IoT teknologier har dog også et meget stort potentiale inden for den industrielle produktion, og det har fået sit eget navn: Industrial Internet of Things (IIoT) eller bare Industrial Internet. De muligheder, der opstår gennem integrationen mellem den digitale verden og den fysiske verden, vurderes til at være så omfattende, at man kan tale om den fjerde industrielle revolution. Denne store digitale transformation går derfor også under navnet Industri 4.0 og udgør altså efterfølgeren til de tre foregående (mekaniseringen, industrialiseringen og automatiseringen).

Industri 4.0
Groft sagt kan man sige, at IIoT og Industri 4.0 er to begreber, der dækker over det samme: Internet of Things i produktionssammenhænge. Industrien skifter altså fra at have fokus på at være god til at fremstille hurtigt, bedre og billigere, til at konkurrere på digitale transformationer af produkter og processer, som kan føre til nye løsninger og forretningsmodeller.

I dag anvender de fleste produktionsvirksomheder avancerede automatiseringsanlæg, hvoraf mange allerede er i stand til at indsamle data, der kan bruges til værdiskabende analyser. Værdien i IIoT ligger i at bruge produktionsvirksomheders industrielle data i den rigtige kontekst og derved både optimere selve produktionsprocessen og levere brugbar information til forretningen.

Læs også vores artikel om  ’IoT i produktionen’.

Vil du vide mere?

Lars Glowienka

CSO
+45 70 27 77 19
Kontakt mig